De NOB volgt de bepalingen van het RIVM en de adviezen van sportkoepel NOC*NSF rondom de verspreiding van het Coronavirus op de voet. Bepalingen en maatregelen zijn bedoeld om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan en de gevolgen van deze uitbraak in te perken. Hier informeren we je graag over de stand van zaken.

Update: 31 maart 19:30 uur

Rijksoverheid heeft besloten dat alle coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. De verlenging van de maatregelen is nodig om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Het verbod op het houden van vergunningplichtige evenementen is gehandhaafd tot de eerder gekozen datum van 1 juni.

De coronamaatregelen zijn:

  • Zorg voor 1,5 meter afstand van elkaar
  • Blijf zoveel mogelijk thuis
  • Blijf thuis als je last hebt van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts
  • Blijft thuis bij een familielid met koorts

Sportactiviteiten in Nederland

Voor de sport betekent dit dat accommodaties tot en met 28 april zeker dicht blijven en dat het in ieder geval tot en met 28 april ook verboden blijft om bijeenkomsten te organiseren.

Deze oproep wordt door NOC*NSF ondersteund en roept de Nederlandse sport op om alle clubbijeenkomsten zoals trainingen, overleggen, vergaderingen en vieringen ook af te gelasten, in ieder geval tot en met 28 april.

Door de NOB georganiseerde activiteiten zoals Rondje Nederland instructeursworkshops, instructeursopleidingen, duiken met betrekking tot de WFMD (The Big Dive), Haringvlietduikdag en alle andere workshops en bijeenkomsten zijn tot 1 juni afgelast.

Mag ik nog duiken?

Het RIVM adviseert sociale onthouding, dat betekent ook het gezamenlijk duiken. Wij adviseren dringend op dit moment geen (groeps)duiken of 1 op 1 duikinstructie te organiseren. Verder gelden de eenvoudige richtlijnen als voor al het andere sociale contact: houd minimaal 1,5 meter afstand en blijf binnen wanneer je last hebt van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten of verhoging of koorts.  Laat de groep bovendien uit niet meer dan 3 personen bestaan. Tot slot zoek geen risico’s op waardoor je bent aangewezen op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval). En als je valt in risicogroep zoals ouderen, moet je zoveel mogelijk sociaal contact vermijden, samen duiken of  sporten gaat dus ook even niet. Wij vragen bestuurders van verenigingen of eigenaren van duikcentra verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de veiligheid en gezondheid van leden, klanten, vrijwilligers en duikers. Op basis van de gegeven bepalingen en adviezen van de overheid, het RIVM en NOC*NSF hopen we dat je bewust keuzes kunt maken met het uitvoeren of aanbieden van duikactiviteiten.

Lees hier de veelgestelde vragen over het coronavirus en de sport van de Rijksoverheid.

De komende periode blijven we in contact met de instanties. Zodra ons advies wijzigt, brengen we je daarvan via onze website op de hoogte.

Aanvullende maatregelen Zeeland

De Veiligheidsregio Zeeland vraagt een bezoek aan Zeeland uit te stellen. Vanwege de coronacrisis wil de provincie voorkomen dat door komst van toeristen de druk op het regionale zorgsysteem wordt overbelast en de verspreiding van het virus onnodig wordt vergroot. Mede hierom is recreatief nachtverblijf vanaf 27 maart verboden en wordt gevraagd een bezoek aan Zeeland uit te stellen. Ook zijn sanitaire voorzieningen zeer waarschijnlijk gesloten.

Kunnen nitrox- en zuurstofsets iets bijdragen aan de behandeling van coronapatiënten?

Naar aanleiding van verschillende vragen die bij ons binnenkomen hebben we nagevraagd of duikersmet hun apparatuur iets kunnen bijdragen aan de behandeling van coronapatiënten; hieronder vind je de reactie met toelichting van een arts van DMC Den Helder.

Nitrox- en zuurstofsets kunnen niet bijdragen aan de zorg voor kritiek zieke coronapatiënten, en wel om de volgende redenen;

1. De ziekste patiënten moeten beademd worden. Dat doet een complex apparaat dat met subtiele overdruk lucht in de patiënt blaast. Een duikset kan dat niet.

2. De zuurstof voor medicinaal gebruik moet heel erg zuiver zijn. Deze zgn. medicinale zuurstof moet aan (nog) hogere eisen voldoen qua compressor en opslag in een cilinder. Je wilt niet dat er ‘restjes’ onvolledige verbranding van een oude compressor in een kritiek zieke patiënt komen.

3. De hoeveelheid zuurstof die per 24 uur benodigd is, staat in geen enkele verhouding tot de hoeveelheid in de kleine zuurstofkoffers (doorgaans 2L op 200 bar). Dan moeten er verpleegkundigen of artsen continu flessen wisselen; daar hebben ze simpelweg geen tijd voor.

Wat kun je zelf doen?

Volg de voorzorgsmaatregelen van het RIVM op: was je handen regelmatig, hoest/nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik een papieren zakdoek en schud geen handen.

Advies van de NOC*NSF

NOB volgt in het kader van de ontwikkelingen rondom het coronavirus naast de adviezen van de overheid en het RIVM ook de adviezen van sportkoepel NOC*NSF. Sporters, trainers, coaches, zzp’ers, clubs, bonden en ook andere sportaanbieders hebben hun activiteiten moeten staken, dit vaak met financiële gevolgen. Terecht doet de overheid, gevolgd door vrijwel alle maatschappelijke organisaties, een beroep op ons om solidair te zijn. We merken dat er binnen de sport ook grote bereidheid is om de negatieve gevolgen van deze noodzakelijke maatregelen samen te dragen. De solidariteit is groot! NOC*NSF is samen met sportbonden in gesprek met de Rijksoverheid en de gemeenten om te bezien hoe de nu door hen gecreëerde noodmaatregelen en noodfondsen eraan kunnen bijdragen dat de sport in Nederland ook na deze crisis haar grote maatschappelijke functie weer snel kan oppakken.

Contact met team NOB

De medewerkers van de NOB werken voorlopig thuis. Hierdoor zijn we telefonisch niet bereikbaar. Heb je een vraag of opmerking? Stuur ons dan een mailtje of berichtje via Whatsapp (06-42476747). We rekenen op je begrip!

Blijf gezond en let op elkaar! We doen dit samen.

Laat een bericht achter