Duikbrevet

De kosten voor de opleiding zijn als volgt:

1* Duiker

€125
  Meer informatie

  2* Duiker

  €125
   Meer informatie

   3* Duiker

   €125
    Meer informatie

    4* Duiker

    Variabel
     Meer informatie

     Specialisaties is afhankelijk van deelname en beschikbaarheid. De kosten hiervan zijn verschillend.

     Over het algemeen geldt voor de bovenstaande opleidingen dat:

     • de opleidingskosten voor een brevet
     • het daarvoor benodigde NOB cursusboek,
      deze kun je huren van Tyros of kopen bij de NOB
     • de training door geroutineerde TYROS duikers
     • de theorielessen
     • de praktijklessen

     1* Duiker

     Duiken is niet moeilijk! Maar zoals bij elke sport zijn er altijd een paar dingen die je moet weten en oefenen. De 1*-duikopleiding is de eerste stap op weg naar een boeiende hobby, want je duikersleven begint pas echt als je zelfstandig en veilig kunt duiken.

     Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkgebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid, mits je te allen tijde binnen de nultijden blijft. Je duikt niet in getijdenwater. De NOB heeft ervoor gekozen een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport verplicht te stellen. In de aanloop naar het 1*-duikbrevet is het toegestaan met een eigen medische verklaring en vrijwaring te volstaan tot aan de eerste duik in het buitenwater.

     Om deel te nemen aan de opleiding tot 1*-duiker moet je:

     1. lid zijn van de NOB.
     2. minimaal 14 jaar zijn.
     3. beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport.

     Voordat het 1*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet je minimaal vijf oefenduiken hebben gemaakt. De duiken die je maakt in het kader van zijn opleiding tellen hiervoor mee. De 1*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de je als 1*-duiker in de opleiding hebt geleerd.

     Je kunt je verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 2*-duikopleiding óf door het volgen van specialisaties.

     2* Duiker

     Er gaat een wereld voor je open! Als sportduiker heb je heel veel mogelijkheden om plezier aan je hobby te beleven. Je kunt duiken in getijdewater, na zonsondergang de vissen bewonderen die je overdag niet ziet, het leven onderwater herkennen en meer kennis opdoen in het assisteren van je buddy bij onverwachte situaties. Je verbreed in deze opleiding je horizon.

     De 2*-duiker doet in zijn opleiding ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende duikgerelateerde aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren? De 2*-duiker duikt binnen de nultijden. Voordat het 2*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet je in totaal minimaal 15 duiken hebben gemaakt. De duiken uit zijn vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van de opleiding.

     Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 2*-duiker moet je:

     1. lid zijn van de NOB.
     2. minimaal 15 jaar zijn.
     3. beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport.
     4. beschikken over het 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.

     De 2*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Advanced Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de NOB-2*-duiker in zijn opleiding heeft geleerd.

     Als 2*-duiker kan je verdergaan met de 3*-duikopleiding. Hij kan er ook voor kiezen om zich te verdiepen in specialisaties (IJsduiken, Wrakduiken, Zoeken en Bergen, Objectkartering, Driftduiken en Onderwaterfotografie).

     3* Duiker

     Je duikt nu alweer een tijdje en je merkt dat het je steeds meer gaat boeien. De 3*-duikopleiding is een leergang van verdieping: in deze opleiding worden de puntjes op de i gezet en de achtergronden van wat je tot nu toe als vaste gegevens hebt aangenomen verduidelijkt. Je wordt opgeleid als ‘begeleidend duiker’. Je leert in het onderdeel Redden hoe je moet reageren bij een duikongeval. Ook leer je hoe je duikers in opleiding kan begeleiden door duiktechnieken met hen te oefenen. Tenslotte word je recente inzichten in de decompressietheorie aangeboden. Ook de 3*-duiker duikt binnen de nultijden.

     Voordat het 3*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet je in totaal minimaal 60 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleidingen tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van zijn opleiding.

     Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 3*-duiker moet je:

     1. lid zijn van de NOB.
     2. minimaal 18 jaar zijn.
     3. beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport.
     4. beschikken over het 2*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.

     De 3*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Dive Master. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de NOB-3*-duiker in zijn opleiding heeft geleerd.

     Als 3*-duiker sta je voor de keuze of je je verder gaat specialiseren in het duiken óf dat je kiest voor de instructiekant: de opleiding tot 1*-instructeur. Je kunt het natuurlijk ook allebei doen. De 3*-duiker kan kiezen uit alle specialisaties, inclusief Decompressieduiken, Nitrox Gevorderd-brevet en Introductie
     Grotduiktechnieken.

     4* Duiker

     De 4*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Master Scuba Diver. Dit is een internationaal bekende benaming.

     Voor het 4*-duikbrevet is geen aparte opleiding. Het is een verzameling van specialisaties en duikervaring. Dit brevet kan worden aangevraagd zodra er 250 duiken geregistreerd staan. Hiervoor is een brevetverklaring “250 gelogde duiken” aan te vragen op het bondsbureau. Deze verklaring dient afgetekend te zijn door een 2* instructeur of Instructor Trainer. Verder dienen er zes NOB specialisaties gevolgd zijn. Deze specialisaties moeten tevens allen zijn geregistreerd bij de NOB. De kosten voor een 4* brevetcard bedragen € 12.-

     De specialisaties die NIET meetellen voor het nieuwe 4*-duikbrevet zijn:

     • Nachtduiken
     • Getijdewater
     • Duikleider
     • EHBDO I

     Het 4*-duikbrevet is bedoeld voor duikers die zich in hun hobby willen verdiepen. Het brevet is niet nodig om een instructeuropleiding te kunnen volgen.

     Geïnteresseerd? Wordt dan snel lid!

     Lid worden